Lutrija je oblik igre na sreću koji uključuje izvlačenje brojeva za nagradu. Lutrija je kontrolisana i regulisana od strane države i organizovana je kao nacionalna ili državna lutrija. Nije loše pred početak igranja proveriti koji stepen regulative poseduje lutrija i od koje države je regulisana. Prvo se pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom se, krajem XIX veka proširila i na druge države. Tokom XX veka u mnoge oblike kockanja bila je uključena i lutrija. Zbog velike popularnosti u Evropi i SAD postala je ilegalna, kao i u mnogim drugim državama. Tek po završetku Drugog svetskog rata zakonski je regulisana i postala legalna i uvrštena u mnoga kazina. Ali sa druge strane država je uvela provizije i takse.

Lutriju možete da sretnete u više oblika, kao na primer Keno ili neke slične igre koje spadaju pod “kapu” lutrije. Profit može da bude fiksni keš ili neka dobra poput bonusa i slično. Najčešći oblik dobitaka je onaj koji je regulisan po principu “50-50” gde organizatori daju 50% od ukupnih sredstava. Mnogi organizatori dodeljuju dobitke većem broju igrača, ne samo jednom, pa je šansa da nešto dobijete veća.

Klasična lutrija

Prva pominjanja Lutrije datiraju još iz Kine, između 205. i 187. godine p.n.e. a u pitanju su Keno vrćenja. Sredstvima dobijenim od Lutrije finansijski je potpomognuta izgradnja Kineskog zida.

Prva poznata Lutrija u Evropi potiče iz Rimske imperije, kada je svaki tiket nosio nekakav dobitak. Bio je to period vladavine Oktavijana Avgusta, a pobednici su dobijali neke unikatne predmete.

Matematička analiza Lutrije

Kupovinom lutrijskog tiketa nećete saznati na kom modelu je bazirana maksimalna vrednost. Tiket košta više od očekivanog dobitka, a razlog za to je uračunata provizija koju dobijaju organizatori, odnosno profit. Ukoliko tako nešto ne bi postojalo niko ne bi organizovao Lutriju i ne bi postojao rizik koji čitavu stvar čini uzbudljivijom. Posmatrano na individualnom nivou, tiketi su veoma jeftini u poređenju sa sumom koja može da se osvoji. Sve igrače privlači to što mogu da se obogate sa malim ulaganjem.

Verovatnoća za dobitak

Šanse za osvajanje premije može da varira u zavisnosti dizajna Lutrije.

Faktori koji utiču:

  • Broj mogućih brojeva koji mogu da se pogode
  • Broj pogođenih brojeva
  • Redosled brojeva, odnosno njihov niz
  • Da li vraćeni obrađeni brojevi mogu ponovo da budu izvučeni

Kod jednostavnog Lotoa 6 od 49, igrač bira 6 brojeva od 1 do 49 (nisu dozvoljena ponavljanja). Ukoliko svih 6 brojeva na tiketu igrača odgovara brojevima izvučenim iz bubnja (bez obzira na redosled kojim se izvlače brojevi), taj tiket je dobitan. Kod takve lutrije šansa za dobitak je 1 prema 13.983.816. Kada je u pitanju najveći profit.

Pored toga, šanse za dobitak mogu da budu umanjene sa povećanjem grupa iz kojih se izvlače brojevi. Kod italijanskog Super Loto igrači moraju da pogode 6 od 90 brojeva, a šansa za osvajanje džekpota je 1 prema 622.614.630. To je značajno manje u odnosu na „normalnu“ lutriju.

Uvođenje većeg broja dobitaka dovelo je do toga da dobitak donose i 2 ili 3 pogođena broja. To zavisi od Lutrije, na primer Nacionalna lutrija Velike Britanije daje dobitak od 25 funti za tri pogođena broja.

Izvlačenjem više brojeva profit se povećava i ne utiče na glavnu premiju. Ukoliko je više igrača pogodilo sve dobitne brojeve za glavnu nagradu, ona se deli ravnomerno.

Da li postoje prevare i trikovi kod Državne lutrije?

Kao i kod svakog oblika kockanja tako i ovde svakako da postoje prevare.One postoje i pored regulative koja je sprovedena od strane organizatora islično. Primer je poznata prevara sa Nacionalnom lutrijom Pensilvanije u čijojpozadini je bio organizovani kriminal, dok trikovi i prevare mogu da se sretnui na internetu u vidu „dobitnih“ sistema.

Lutrija loptice

Na internetu mogu da se nađu prodavci softvera koji vam „garantuje“ da ćete dobiti na lutriji, ali to je prevara. Njihova ponuda je legalna, jer u startu navode da ne garantuju dobitak. Zato budite pažljivi i ne plaćajte za nekakav softver koji će vam „magično“ pogoditi kombinaciju. Nije verovati čak ni onima koji nude neke sisteme i trikove, zato što se lutrija bazira na matematičkim metodama i verovatnoći. Sve ostalo imajte u drugom planu.

Lutrija je odlična kao igra u kojoj možete da oprobate sreću. Odlična stvar kod lutrije je što sa veoma malim ulogom možete preko noći da se obogatite. Sve što je potrebno nisu sistemi koji vam „garantuju“ dobitak, već sreća mora da bude na vašoj strani.